LUCKA 12 - Lussekatter



Imorgon är det Lucia och då ska det lussas!
Som vi sagt tidigare så är Pinterest en otroligt bra inspirationskälla, och även ett grymt ställe att hitta recept på! Vi på Siwans hittade Sara Wennerströms recept från Sara Bakar.
Grymt! Gört! Sjukt gott!



Saffransdeg
ca 30 lussebullar

500 g kall standardmjölk
1 tsk saffranspasta (recept här) eller 1 g saffran i påse.
200 g socker
75 g jäst
8 g salt
200 g mjukt smör (inte smält smör)
1100 g vetemjöl med hög proteinhalt

Det går såklart bra att utesluta saffran om du inte gillar det, ta i så fall 15 g grovmalen kardemumma i stället.

Lös jästen och saffran i mjölken och tillsätt resten av ingredienserna (mjölet sist) och knåda i maskin i 20–25 minuter eller för hand så länge du orkar. Det är viktigt att degen är smidig och elastisk.

Dela degen och rulla till runda bullar och forma sedan till små korvar, som får ligga och slappna av på bakbordet under en duk. När de har vilat ca 15 minuter blir det mycket lättare att rulla ut dem till långa strängar som du sedan formar efter tycke och smak. Låt de jäsa till dubbel storlek (tar cirka en timme beroende på hur varmt det är i rummet).

Baka av bullarna i 230° varm ugn i 5–8 minuter (beroende på storlek) tills de fått gyllenbrun färg. Pensla med uppvispat ägg direkt när de kommer ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar